Sevel Investering ApS
Her er nogle historiske nedslag i Sevel Investerings historie, skrevet af Arne Pedersen.
Historien om Sevel Investering Aps
Stiftet 11. maj 1989 Slutdato 18. september 2013
De følgende sider fortæller selskabets historie fra de første overvejelser i slutningen af 1988 om et Aps, og til det første borgermøde 2. februar 1989, den stiftende generalforsamling 11. maj 1989 og de næste mange års arbejde med at skabe aktivitet i Sevel indtil generalforsamlingen 16. maj 2002.
Historien er samlet og nedskrevet af Arne Pedersen, der i mange år var selskabets sekretær.
Et udsnit af de mange deltagere i borgermøder, der sprængte alle rammer. Det var en stor aften i Sevels historie, hvor initiativtagerne til Sevel Investering Aps fik kæmpe opbakning til at gå videre med arbejdet (klik på billedet for større udgave).
Gårdejer og kommunalbestyrelsesmedlem Jørgen Helgesen, malermester og formand for Sevel borgerforening Per Hansen, museumsinspektør på Hjerl Hede Gudrun Gormsen og skoleinspektør Christian Hjorth (klik på billedet for større udgave).
Sevel Investering ApS's historie.
I slutningen af 1988 fandt en gruppe mennesker sammen i et forsøg på at få mere udvikling i Sevel. Skolens nye skoleinspektør havde medbragt en id6 fra Vind hvor man havde lavet et borgerejet selskab.
02.02.89 blev der indkaldt til borgermøde i forsamlingsgården, over emnet Sevel nu og i fremtiden. 150 borgere mødte op og blev budt velkommen af Jørgen Helgesen som repræsenterede de 12 personer i initiativgruppen. Han takkede Sparekassen og Vinderup Bank for tilskuddet på kr.1100 til projektet Sevel nu og i fremtiden. Skoleinspektør Christian Hjorth blev valgt som dirigent. Der var herefter debat med mange gode forslag, alle var klar over at der måtte gøres noget, skolen havde 141 elever, og det tal var i fare for at falde drastisk, man manglede en frisør, og i høj grad en campingplads efter den som var lukket få år tidligere. Der var også mange huse til salg.
Chr. Hjorth redegjorde for projektet i Vind og sluttede med et ønske om at høre, om det var noget man kunne tilslutte sig i Sevel. Der var meget bred opbakning fra forsamlingen til ideen.
Derefter var der skriftligt forslag til kandidater til en gruppe på 12 personer som skal arbejde videre med ideen. Følgende blev valgt: Jørgen Helgesen, Christian Hjorth, Erik Bang, Ellen Vestergård, Poul Buskov, Per Hansen, Gudrun Gormsen, Karsten Jakobsen, Hans Linde, Johannes Mikkelsen, Hans Kurt Nielsen, Peder Nørgård og Harald Sørensen.
Gruppen første opgave var at besøge borgerne for at tegne anparter, hver anpart var på kr.1000 og giver 1 stemme til selskabets generalforsamling, man må selvfølgelig gerne købe flere anparter. Indskudskapitalen skal være på mindst kr. 80.000, nås dette ikke betales pengene tilbage hurtigst mulig.
11.05.89: Stiftende generalforsamling i Sevel Investering ApS, i forsamlingsgården. Formål: Anpartsselskabet arbejder inden for Sevel skoledistrikt og med følgende formål: Produktion, opførelse og besiddelse af fast ejendom, handel, finansierings- og investeringsvirksomhed, servicevirksomhed, samt fremme af turisme og kulturelle aktiviteter. Ca. 155 anpartshavere har tegnet for kr. 167.000 i anpartskapital.
Hurtigt efter generalforsamlingen holdtes det første bestyrelsesmøde, hvor man konstituerede sig som følger. Formand Jørgen Helgesen, Næstformand Per Hansen, Kasserer Hans Kurt Nielsen og Sekretær Christian Hjorth. Der blev drøftet forskelligt, bl.a. anbringelse af anpartskapitalen.
14.08.89: Man besluttede at købe ejendommen Vesterled 10, hvor der tidligere havde været frisørsalon. 31.08.89: Man besigtigede den nyerhvervede ejendom, det økonomiske og papirmæssige omkring købet kom på plads.
Nov. 1989: Der åbnes for nytegning af anparter, for de der ikke kom med i første omgang, og som nu gerne vil tegne anparter.
Dec. 1989: Planstyrelsen ansøges om landsbystøtte. Der udsendes pressemeddelelse ang.: Vis hvor du kommer fra, en streamer der fortæller om Sevel som en aktiv og spændende by. Alle, der køber en streamer, deltager i lodtrækning om tre flasker vin.
1 1.01.90: Sparekassen SDS har reduceret åbningstiden i Sevel, hvilket bestyrelsen vil forsøge at ffi ændret. Anpartsselskabsloven kræver en direktion, derfor udnævnte man Hans Linde til direktør for selskabet. Der drøftes hvad man kan gøre for at redde Sevel Bageri. Den tidligere ejer af Vesterled 10 fraflytter 1. marts.
26.04.90 Lejligheden i Vesterled 10 blev udlejet straks efter overtagelsen. Selskabet har deltaget på forårsmessen i Vinderup Hallen, hvilket blev en succes. Man arbejder med en folder for landsbyen Sevel
- Vinderup kommunes naturlige midtpunkt - måske giver folderen folk lyst til at bosætte sig i Sevel, den skal distribueres på forskellig vis. Der drøftes etablering af campingplads i forbindelse med hallen, der nedsættes et udvalg til at arbejde videre med sagen.
3 1.05.90: Generalforsamling. Jørgen Helgesen redegør for aktiviteterne i selskabets første år. Bl.a.: Selskabet købte huset Vesterled 10 for kr. 350.000 og her indrettedes en moderne salon. Åse Holm fra Vinderup blev valgt blandt de interesserede. Hun har selv bekostet en væsentlig del af indretningen af salonen. Senere er lejligheden udlejet, så hele ejendommen p.t. giver kr. 5.000 i husleje pr. mdr. og dermed et mindre overskud. Åbningen af salonen gav meget fin pressedækning og dermed PR for Sevel. Der var omtale i Jyllands Posten, TV-Midtvest og i Landet Rundt i DR/TV. En journalist fra sidstnævnte gav ideen til ansøgning til Planstyrelsen, der kan give støtte til initiativer i landsbysamfund. Styrelsen bevilgede kr. 50.000 til en mulig etablering af en campingplads, pengene skal bruges inden udgangen af 1990. Arbejdet med campingpladsen har stået på i hele selskabet historie. Placeringen er blevet afklaret med kommunens tilsagn om at ville stille 1 tdr. land jord op ad hallen til rådighed. Ligeledes har menighedsrådet meget positivt tilkendegivet, at man er villig til at sælge 3 tdr. land jord til en campingplads, så de i alt 4 tdr. vil udgøre enhed med udvidelsesmuligheder Arkitekt Egon Løgsted udarbejdede et projekt med hytter, 90 campingvognspladser og teltpladser m.v. til en anslået etableringspris på kr. 4 mill. Det var alt for ambitiøst og urealistisk, da private investorer ikke hænger på træerne, og EF-støtte ikke er mulig i Vinderup Kommune, der ikke længere er egnsudviklingskommune.
Hvor står vi så nu?. På et fællesmøde med hallens bestyrelse er der aftalt samarbejdsmuligheder, så campingpladsens gæster må benytte hallens indgang, cafeteria, samt visse toiletter og omklædningsrum. Der bygges så en bygning på ca.36 m2 til køkkenfaciliteter og toiletter * mindre bygning til modtagelse af gæster. Dette vil - afhængig af graden af frivillig arbejdskraft - kunne bygges for kr. 3.000 pr. m2. Men campingpladsen skal gro frem i det små med pensionister og langtidsledige som arbejdskraft i staden. Sevel Investering ApS skal være fødselshjælper og evt. i starten stå for pladsen, men den skal senere drives af private. En arbejdsgruppe på 5 - bestående af folk fra både hallens bestyrelse og initiativgruppen - er nedsat, og den vil forstærke arbejdet med at realisere planerne, så pengene fra Planstyrelsen kan indgå i projektet inden nytår.
Formanden fremhævede også initiativet for at få de stærkt beskårne åbningstider i SDS udvidet. Det lykkedes at bevæge direktionen i SDS til at udvidetil2 timer alle hverdage.
Initiativgruppens arbejde: Ellen Vestergård gruppen omtalte bl.a. ideen med "flaskepost". To flasker rødvin gives til nystartede virksomheder, ved indvielser m.v. for at påskønne initiativer. "Flaskepost" er udsendt 11 gange i det forløbne år. Det vidner om, at der sker noget i Sevel. Årets Sevel-bo blev tømrermester Jens Baadsgaard, der fik en smuk skål, udført af den lokale keramiker Susi Asbæk. Erik Bang fremhævede i motivet for prisen, at Jens Baadsgaard på smukkeste vis havde istandsat et af byens ældre huse (Klostervej 10) og indrettet 4 lejligheder og dermed dækket et behov for bolig.
1 1.06.90: Egon Løgsted har lavet plan for campingpladsen. Plan og tegninger sendes til kommunen med ansøgning om tilladelse til at etablere campingplads og om fritagelse for tilslutningsafgift til kloak m.m. Nytegning af anparter starter efter sommerferien.
09.08.90: Lokalplanarbejdet kan sættes i gang, og kommer der ingen indsigelser, kan lokalplanen godkendes 31. dec.90. Ansøgning om vederlagsfri tilslutning til kloakanlæg er ikke imødekommet. Det besluttedes at invitere borgmesteren til et møde om sagen.
08.1 1.90: Sevel Investering ApS er blevet momsregistreret fra 1. jan. 1990.
Pengene fra Planstyrelsen er næsten brugt, til arkitekthonorar og beplantning m.m. Anslåede byggeudgifter vedr. køkken- og toiletbygning + kiosk: kr. 314.000 + 12.000 til kloaktilslutning. Kommunen forespørger om Aps har noget imod, at der anlægges tennisbane på en del af det areal som ApS har fået råderet over, der svares tilbage at det har ApS intet at indvende imod.
13.12.90: Forpagtningskontrakt blev underskrevet af forpagter Johan Bertelsen og bestyrelsen. Børge Dunker forelagde en finansieringsplan, og man enedes om at byggeriet måtte koste kr. 200.000. Firmaet Nord-Consult inviterer alle i ApS bestyrelse og initiativgruppe til møde ang. orientering om mulighederne for etablering af kollektiv varmeforsyning fra naturgasfyret kraftvarmeværk.
10.01.91: Amtet har godkendt campingpladsen med en kapacitet på 50 enheder. Der bliver nu søgt byggetilladelse. Det anslås at byggeriet totalt vil koste kr.252.000 excl. moms og frivillig arbejdskraft. Hans Linde (Bygherre) og Peter Rasmussen styrer byggeriet, så det står færdigt ca. 10. maj.l99l. Ang. kollektiv varme: Bestyrelsen er tvivlende overfor om Sevel er stor nok, og hvornår kommer der naturgas til byen?, flere spørgsmål skal besvares før man går videre.
21.02.91: Hans Linde har lavet nye tegninger til campingpladsen, og byggetilladelsen er nu i orden.
10.03.91 : Der gøres forberedelser til indvielsen af campingpladsen.
11.04.91. Ved frivillig arbejdskraftklargøres campingpladsen med planering anlægning af veje og legeplads. Program for indvielse blev godkendt.
30.04.91: Lejekontrakt med Vinderup kommune om leje af jord til campingplads er underskrevet. Selskabet slipper så for at betale kloakbidrag. Der købes flagstænger til pladsen.
28.05.9 I : Generalforsamling: Jørgen Helgesen redegør for selskabet2. år. Der er foretaget en undersøgelse blandt forældre ang. børnepasningsbehov. Det store flertal anbefaler skolefritidsordning, og pr. 1. aug. 91 starter en skolefritidsordning på Sevel skole med 18 tilmeldte børn. Campingpladsen blev indviet ved en fantastisk flot fest d.17. maj, formanden takkede for sammenhold og hjælpsomhed ved etablering af pladsen. En nylig folder om Sevel og campingpladsen blev med støtte fra lokale næringsdrivende og borgerforeningen produceret af et lokalt firma. Formanden foreslår at anpartskapitalen hæves med kr. 25.000, hvilket vedtages. Initiativgruppens beretning fremlægges af Ellen Vestergård. Hun konstaterer at det har været et godt år med mange "Jern i ilden", så det kunne være raft med en lille pause, gruppen havde været ude med flaskeposten 5 gange. Årets Sevelbo: Alice Bjergelund blev hædret med et keramikfad og blomster. Ellen Vestergård fremhævede at Alice Bjergelund havde startet eget firma med salg af eget kunsthåndværk, samt at hjørnet Djeldvej - Nautrupvej var blevet smukt.
20.06.91: Der arbejdes videre med muligheden for fælles varmeværk. Der er nu tegnet nye anparter for kr.25.000.
1 1.09.91: Der arbejdes med muligheden for fritidslandbrug i Sevel. Der undersøges om et kraftvarmeværk er rentabelt i Sevel. Lån til campingpladsen er hjemkommet til alles glæde.
08.10.91: Ekstraordinær generalforsamling. Vedtægter ændres og anpartskapitalen forhøjes til kr. t92.000.
06.1 1.91: Åse Lundsgård meddeler at hun ikke længere ønsker at leje frisørsalonen. Campingpladsen har kostet i alt kr. 276.000. Nord-Consult har udarbejdet tidsplan for kraftvarmeværk.
22.01.92 Emnet minilandbrug drøftes stadig. Ejendommen Vesterled 10 er solgt til Mette Thomasen, som vil åbne salonen her i foråret, når hun er udlært frisør. Der arbejdes nu videre med det klare sigte, at få etableret et kraftvarmeværk i Sevel. Den 31. jan. besøges kraftvarmeværket i Mou.
25.02.92: Der er 8 ansøgninger til den ledige stilling som forpagter af campingpladsen. Der arbejdes på at finde et sted hvor der kan anlægges en sti fra pladsen til bymidten. Ang. varmeværk indbyder selskabet og borgerforeningen til borgermøde d,13. marts.
30.04.92: Det er ikke lykkedes at finde en ny forpagter til campingpladsen, der forsøges en model hvor det er delvis frivilligt, ulønnet medhjælp der bestyrer pladsen. Der arbejdes på at finde emner til en bestyrelse for varmeværket.
21.05.92 : Generalforsamling: Formanden Jørgen Helgesen fremhævede i sit tilbageblik, at noget lykkedes og andet gik knap så godt. Efter indvielsen af campingpladsen, troede vi så, at vi ville komme til at kede os, for de to store måI, frisør og campingplads var nået. Kraftvarmeværket har vi også brugt meget tid på, vi er ude af det nu, vi fungerede som fødselshjælpere, og det er i gode hænder med valgte bestyrelse. Campingpladsen har givet os hovedbrud, trods 103 henvendelser på en annonce i Jyllands Posten, blev ingen af dem til noget, han takkede dem der havde brugt tid på pladsen. Fra på mandag starter Mette Jensen fra Hølmkær som daglig leder. Selskabet mangler i øjeblikket indtægter, og regnskabet viser et underskud på kr. 53.775. Initiativgruppen havde i årets løb været ude med flaskeposten 7 gange, bl.a. til en ny fodplejeklinik og en Put and take sø. Selskabet havde igen haft en stand på Forårsmessen i Vinderup Hallen. Årets Sevel-bo: Holger Madsen og Svend Andersen delte årets hæder, og de modtog hver et smukt keramikfad. De fik prisen for deres arbejde med at forskønne rastepladsen ved Hald.
11.08.92: Kommunen vil ikke godkende placering af minilandbrug øst for Skrænten, da der er påklaget pga. flue- og lugtgener. Campingudvalget oplyser, at Mette Jensen stopper pr.17/8. Vinderup Kommune har givet 30.000 kr i tilskud til etablering af sti-forbindelse gennem den gl. købmandsgård.
10.11.92: Campingpladsen giver underskud, og er ved at blive en økonomisk belastning, der skal snarest findes en forpagter/bestyrer. Der er købt en campinghytte, og der annonceres i udenlandske blade.
11.02.93: Svend E. Mortensen, 62 år, ansættes som bestyrer pr. 1/3. Kontrakt med Sevel Hallen fornyes. Der beplantes, opsættes numre og vejnavne.
27.05.93 : Generalforsamling: Dette års generalforsamling bar lidt præg af krisestemning. I beretningen glædede formanden sig over at så mange mødte frem, selvom selskabets økonomi ikke var god, der havde været drøftelser om at omlægge til forening eller evt. salg af campingpladsen til f. eks. 20 anpartshavere. Det kniber dog med at finde disse investorer, det udsendte krisebrev havde givet tilsagn på et beløb der dog desværre ikke slog til. Campingpladsen havde taget meget tid og energi, det er svært at drive pladsen i opstartsfasen. Der havde i 1992 været 1500 overnatninger, og faste udgifter på kr. 35.000. Formanden glædede sig over de allerede opnåede resultater i selskabets regi, men det var dog en skuffelse at kommunen afslog mini-landbrugs-projektet. Han sluttede med at takke den øvrige bestyrelse, og andre medborgere der havde ydet en indsats, samt efterlyste om nogen ville være med til at redde campingpladsen.
09.06.93: Dette bestyrelsesmøde omhandlede stort set kun selskabets økonomi og campingplads. Man enedes om en udbudspris, og Jørgen Helgesen skulle kontakte en potentiel køber. Der var forskellige faciliteter som skulle laves på pladsen.
10.08.93: Campingpladsen er blevet solgt. Der er nu enighed om at selskabet skal fortsætte, og der skal søges alternative løsninger for at genskabe anpartskapitalen. Man drøftede muligheden for evt. at købe udlejningsejendommen Klostervej I 0.
14.09.93 Direktør Hans Linde havde ikke nogen opgørelse, da salget af campingpladsen ikke var endelig afsluttet. Størstedelen af bestyrelsen/aktivitetsudvalget gik ind for at afgive et købstilbud på Klostervej 10, når salget af campingpladsen er afsluttet.
09. 1 1 .93: Salget af campingpladsen er nu i orden og tinglyst, og selskabets økonomi er opgjort. Der blev bestemt bydepris på Klostervej 10.
16.12.93: Klostervej 10 er nu købt, og man har fået et nyt tilbud fra Nykredit. Der forespørges om salgspris på et andet hus i byen. Angående nye initiativer er der forslag om folkelig arbejdsområde, f. eks. Aktivcenter, der tages kontakt til nogle ældre medborgere med henblik på et møde.
10.02.94: Formanden oplyste at de har taget initiativ til at få Søren Erik Hedegård fra Skave til at købe Sevel Mølle af P.P. Hedegård. Kontakten mellem S.E.H. og P.P.H. er knyttet, og det ser meget lovende ud med hensyn til, at vores mølle kan åbnes igen. I al stilhed genoptager man forsøget med mini-landbrug, der forsøges med en ny placering. Dette bestyrelsesmøde holdes i forsamlingsgården fordi sidste punkt på dagordenen var et seniormøde, hvortil der var god fremmøde og en god stemning. Til at arbejde videre med planerne blev der nedsat en styregruppe som består af Aksel Smith, Tage Rasmussen, Rita Jensen, Johnny Lilleås og Mads Bøge.
17 .03.94: Der er holdt møde med lejerne i Klostervej 10, og forskellige ting er aftalt. Seniorstyregruppen har holdt møde, og der er planer om fast base f. eks. Djeldvej 11, bygningskonstruktør Henning Sørensen har udarbejdet forslag til indretning. Der søges forskellige tilskud (af en pulje på 17 mill.) hvis projektet sammenkædes med køb af hus til Sevel Senior Service.
03.05.94: Regnskabet fremlægges og viser et mindre overskud, anpartskapitalen er hjemme igen. Sevel Senior Service er godkendt som klub, der kan låne lokaler på skolen. Der er påbegyndt forskellige aktiviteter, men der søges fortsat andre lokaler til formålet. Der arbejdes videre med mini-landbrug.
19.05.94 : Generalforsamling: Formanden Jørgen Helgesen omtalte bl.a. i sin beretning sidste års nødråb om kapitaltilførsel, for ikke at komme i en betalingsstandsnings situation. Dette medførte at der indkom et stort gavebeløb. Det var herefter godt at campingpladsen blev solgt til BS-finans v. Børge Skov, Skive. Der faldt en sten fra bestyrelsens hjerte, og det er glædeligt, at den nye indehaver gør en hel del i forbedringer af pladsen. Vi købte udlejningsejendommen Klostervej 10 pr.ll12.93 og genskabte herved ApS-kapitalen pga.. at købsprisen var mindre end ejendomsværdien. Vi mener at købet er et godt aktiv for Sevel Investering ApS. Sevel Mølle er genskabt ved Susanne og Søren Erik Hedegård, og de bydes velkommen. Der er endvidere skabt noget nyt, Sevel Senior Service, en klub hvor ældre kan mødes for at udøve forskellige aktiviteter - Jacob Dan Nielsen har været koordinator for projektet. Initiativ gruppen nævnte at "flaskeposten" havde været ude i forbindelse med skolefritidsordning, den nye møller og bagermesteren.
09.08.94: Selskabet ønsker ikke mere at være momsregistreret. Noget udvendigt vedligeholdelsesarbejde på Klostervej 10 udføres ved frivillig hjælp.
08.1 1.94: Sevel Senior Service har fået kr. 50.000 fra Indenrigsministeriet, pengene vil blive brugt til egnede lokaler, værktøj m.m. Der er udarbejdet tegninger til seks lejeboliger, på Johannes Mikkelsens jord, heraf fire med jordtilliggende på ca. 1 tdl. pr. hus. Udvalget vil udarbejde regler for dyrehold, og der indkaldes til nabohøring af 10 husstande.
15.12.94: Mini-landbrugsprojektet blev diskuteret, efter nabomødet er den nuværende placering udelukket. Hvor er der en ny mulighed, er Sevelboerne i det hele taget interesseret? Det er spørgsmål som skal undersøges.
19.01.95: Kan Sevel Investering ApS være igangsætter for nybyggeri i Sevel? Man vil forhøre sig hos typehusfirmaer og komme med et oplæg på næste møde. Aksel Nielsen har lavet oplæg til et spørgeskema, som skal sendes ud til anpartshaverne hurtigst muligt.
23.02.95: To typehusfirmaer har vist interesse for byggeri i Sevel, priser: kr. 5.4000- 6300 pr. m2 + grund og tilslutning. Tømrermester Peter Kjellerup, Vinderup høres om han er interesseret i husbyggeri i Sevel. Selskabet er indstillet på, i forbindelse med byggeri, at betale markedsføring og PR-dag - flyt til Sevel- dag, hvor bosætnings-mulighederne i Sevel præsenteres.
30.03.95: Hans Kurt Nielsen meddeler at han trækker sig fra bestyrelsesarbejdet pga. manglende tid. Aksel Nielsen indtræder i stedet. Henning Sørensen har lavet skitseplan for et hus på 131m2 til kr. 650.000, huset bygges af lokale håndværkere når der er en køber. Der er positiv reaktion på spørgeskemaet, forslagene offentliggøres på synlige steder.
18.05.95 : Generalforsamling: Formanden havde haft svært ved at lave årets beretning, på grund af manglende resultater, men glædede sig dog over de ting, som Sevel Investering ApS har været med til at stafie op, og som stadig er i fremgang. Stilstand er tilbagegang, vi må i gang med byggeriet i Sevel. Desuden er vi bekymret for vores skole, hvis elevtal næsten er halveret de sidste 10 år til ca. 80 elever i 7 årgange, og i år 2000 er der kun 66 elever med de tal vi kender i dag. Hobby landbrug på lejebasis ønskede sevelboerne ikke, derfor er disse planer droppet. Økonomien er i bedring, derfor, som første gang i vores seksårige historie, vil ApS være vært for kaffen.
03.08.95: Sevel Senior Service har holdt indvielse af egne lokaler i det gl. mejeri, ApSs gave var en el- slibesten og stiksav.
09.05.96: Henvendelse til kommunen med tilbud om, at ApS opfører en bygning til SFO førte ikke til noget. Dagbladet vil gerne være med til at sætte fokus på Sevel. Gimsing Murerfirma vil opføre et hus med salg for øje, og som en del af en storstilet markedsføringsdag for Sevel og nybyggede huse i Sevel.
23.05.96 : Generalforsamling: Formanden Jørgen Helgesen sagde i sin beretning bl.a. at selskabets formål spænder vidt, så vi kan næsten beskæftige os med hvad det skal være. Vi har holdt 9 bestyrelsesmøder. Efter sidste generalforsamling fik vi et problem, idet Hans Linde ikke ønskede at fortsætte som direktør, og sådan en skal vi have ifølge erhverv- og selskabsstyrelsen. Hans Linde lod sig dog overtale til at fortsætte, hvis han blev fritaget for mødepligt hver gang, en tak for det. Vi har arbejdet på at få gang i byggeriet i Sevel, men kan ikke fremvise de store resultater. Et udvalg arbejder i øjeblikket ph at få opført parcelhuse i Sevel, bestyrelsen har vedtaget at der må bruges en del penge på markedsføring. I det forløbne år har der været god tilflytning, så børnetallet i skolen er på vej op igen. På nuværende tidspunkt er der 4 huse til salg i Sevel By, og der opføres 3 udlejningsboliger.
05.08.96: Der er lavet kontrakt med Gimsing Murerfirma om opførelse at et hus på Skrænten 24 med færdiggørelse medio okt. Byggeudvalg arbejder videre med "Flyt til Sevel-dag" i uge 42.
03.10.96: "Flyt til Sevel-dag" droppes, da der er interesseret køber til huset. Åbent hus 2. nov. planlægges. I Klostervej 10 er installeret ny vaskemaskine og tørretumbler. Gennemgang af forslag til vedtægtsændring.
19.11.96: Huset på Skrænten24 er nu solgt. Der blev solgt 5 anparter ved åbent hus arr., 150 kiggede på huset, også udefra kommende. Der er lavet 1000 nye foldere, et godt blad. Klostervej 10 er nu vurderet til 1mill.
09.12.96: Hos Sevel Senior Service, som fremviste deres fine lokaliteter, seniorerne har fået kr. I 10.000 i tilskud til maskiner m.v. Der indhentes tilbud ang. byggeri af nyt hus på Skrænten 19.
23.02.95: To typehusfirmaer har vist interesse for byggeri i Sevel, priser: k. 5.4000- 6.700 pr. m2 + grund og tilslutning. Tømrermester Peter Kjellerup, Vinderup høres om han er interesseret i husbyggeri i Sevel. Selskabet er indstillet på, i forbindelse med byggeri, at betale markedsføring og PR-dag - flyt til Sevel- dag, hvor bosætnings-mulighederne i Sevel præsenteres.
30.03.95: Hans Kurt Nielsen meddeler at han trækker sig fra bestyrelsesarbejdet p.g.a. manglende tid. Aksel Nielsen indtræder i stedet. Henning Sørensen har lavet skitseplan for et hus på l3lm2 til kr. 650.000, huset bygges af lokale håndværkere når der er en køber. Der er positiv reaktion på spørgeskemaet, forslagene offentliggøres på synlige steder.
18.05.95 : Generalforsamling: Formanden havde haft svært ved at lave årets beretning, på grund af manglende resultater, men glædede sig dog over de ting, som Sevel Investering ApS har været med til at starte op, og som stadig er i fremgang. Stilstand er tilbagegang, vi må i gang med byggeriet i Sevel. Desuden er vi bekymret lbr vores skole, hvis elevtal næsten er halveret de sidste 10 år til ca. 80 elever i 7 årgange, og i år 2000 er der kun 66 elever med de tal vi kender i dag. Hobby landbrug på lejebasis ønskede sevelboerne ikke, derfor er disse planer droppet. Økonomien er i bedring, derfor, som første gang i vores seksårige historie, vil ApS være vært for kaffen.
03.08.95: Sevel Senior Service har holdt indvielse af egne lokaler i det gl. mejeri, ApSs gave var en el- slibesten og stiksav.
09.05.96: Henvendelse til kommunen med tilbud om, at ApS opfører en bygning til SFO førte ikke til noget. Dagbladet vil geme være med til at sætte fokus på Sevel. Gimsing Murerfirma vil opføre et hus rned salg for øje, og som en del af en storstilet markedsføringsdag for Sevel og nybyggede huse i Sevel.
23.05.96 : Generalforsamline: Formanden Jørgen Helgesen sagde i sin beretning bl.a. at selskabets formål spænder vidt, så vi kan næsten beskæftige os med hvad det skal være. Vi har holdt 9 bestyrelsesmøder. Efter sidste generalforsamling fik vi et problem, idet Hans Linde ikke ønskede at fortsætte som direktør, og sådan 6n skal vi have ifølge ehverv- og selskabsstyrelsen. Hans Linde lod sig dog overtale til at fofisætte, hvis han blev fritaget for mødepligt hver EanB, en tak for det. Vi har arbejdet på at få gang i byggeriet i Sevel, men kan ikke fremvise de store resultater. Et udvalg arbejder i øjeblikket på at få opført parcelhuse i Sevel, bestyrelsen har vedtaget at der må bruges en del penge på markedsføring. I det forløbne år har der været god tilflytning, så børnetallet i skolen er på vej op igen. På nuværende tidspunkt er der 4 huse ti1 salg i Sevel By, og der opføres 3 udlejningsboliger.
05.08.96: Der er lavet kontrakt med Gimsing Murerfirma om opførelse at et hus på Skrænten 24 med færdiggørelse medio okt. Byggeudvalg arbejder videre med "Flyt til Sevel-dag" r uge 42.
03.10.96: "Flyt til Sevel-dag" droppes, da der er interesseret køber til huset. Åbent hus 2. nov. planlægges. I Klostervej 10 er installeret ny vaskemaskine og tørretumbler. Gennemgang af forslag til vedtægtsændring.
19.11.96: Huset på Skrænten24 q nu solgt. Der blev solgt 5 anparter ved åbent hus arr., 150 kiggede på huset, også udefra kommende. Der er lavet 1000 nye foldere, et godt blad. Klostervej 10 er nu vurderet til 1 mill. kr.
09.12.96: Hos Sevel Senior Service, som fremviste deres fine lokaliteter, seniorerne har fået kr. 110.000 i tilskud til maskiner m.v. Der indhentes tilbud ang. byggeri af nyt hus på Skrænten 19.
14.01 .97 : Enighed om at bygge hus på Skrænten 1 9, helst et hus til under 1 mill. kr. Der blev nedsat byggeudvalg.
09.04-97: Gimsing Murerfirma bygger hus på Skrænten 19. For at få huset solgt kontakter bestyrelsen Skive og Randers kaserner, og sender reklamer.
14.05.97: Anpartskapitalen foreslås udvidet med kr. 33.000 til k. 225.000. Der tegnes en forsikring for 5 år på husene Skrænten 19 og 24. Forsikringsselskabet gennemgår husene og udarbejder tilstandsrapporter. Ingen henvendelser på Skrænten 19 efter annoncering. Beslutning om trykning af 5000 postkort.
29.05.97 : Generalforsamling: Formanden sagde bl. a. i sin beretning, at i det forgangne år har vi bevæget os ud på det dybe vand, idet vi har opfyldt det formål i vedtægterne som hedder, opførelse og besiddelse af fast ejendom. Det første hus var solgt inden færdiggørelsen, det sidste er endnu ikke solgt. Men vi kan glæde os over at, det at vi købte de to sidste grunde bevirker at der nu byggemodnes 10 nye grunde. Der er brugt en del penge på Klostervej 10, bl.a. maling udvendig, brusekabiner m.m. 3 ud af 4 lejere er skiftet, men det er glædeligt at lejlighederne er hurtigt lejet ud igen. Det er den sidste beretning jeg aflægger som formand for ApS, jeg er nu nået dertil på livets vej, hvor jeg skal til at stoppe med de forskellige gøremål, jeg har haft. Men jeg vil gerne sige tak for de 8 år jeg har været med. Tak, fordi I betroede mig opgaven, det har været spændende at arbejde med. Sevel Prisen 1997 uddeltes til Susanne og Søren Erik Hedegård, Sevel Mølle. En påskønnelse for at gøre indkørslen til Sevel smukkere, Sevel Mølle fremstår nu som et smukt bygningskompleks, også om aftenen når området er belyst. Møllen var ved at lukke i 1994, nu er der 5 ansatte. Søren Erik Hedegård takkede for tilliden og den gode opbakning i forbindelse med overtagelsen af Sevel Mø11e. Dirigenten Chr. Hjorth takkede formanden for at sørge for, at id6en til Sevel Investering ApS blev sat i værk. Du er utrættelig, punktlig og virkelig god. Huskede specielt det første møde, hvor der kom 165 personer, helt enestående. Tak for alt hvad du har gjort for os i alle årene.
12.06.97: Som ny formand er valgt Niels Ebbesen. I samarbejde med borgerforeningen holdes der åbent hus arrangement i Sevel d.1516, der holdes åbent i forsamlingsgården, kroen, campingpladsen, købmanden, skole og skolefritidsordning, samt Skrænten 19.
12.06.97: Ekstraordinær generalforsamling: Grunden til indkaldelsen var endelig vedtagelse af vedtægtsændringerne som følger §3: Anpartsbeløbet blev ændret til k;r, 225.000. §4: Den forkøbsret der tidligere tilkom de øvrige anpartshavere blev ophævet, således at anparterne er frit omsættelige. §5: Fristen for indkaldelse til generalforsamling blev ændretfra14 til 8 dage. 2 medlemmer af bestyrelsen, i stedet for 1, kan kræve indkaldt til ekstraordinær generalforsamling.
26.06.97: Der var enighed om, at åbent hus arrangementet ikke havde været den helt store succes. Det besluttes at bruge mægler i Holstebro for at få solgt huset.
09.09.97: Huset er stadig ikke solgt, bestyrelsen sørger for renholdelse ude og inde.
23.02.98: Der tages kontakt til 3 lokale ejendomsmæglere vedr. salg af huset.
27.05.98: Generalforsamling: Formanden Niels Ebbesen aflagde beretning, og nævnte bl. a. at var et år hvor det meste af vores tid og kræfter var brugt i forsøget på at få solgt vores hus. Han havde håbet at åbent hus arrangementet kunne tiltrække nogen uden for lokalområdet, men det var mest lokale gæster som var inde for at se huset. Efter at Sevel er udnævnt til "Grøn Landsby" bliver det spændende at se hvad der kommer til at ske, f.eks. nogle byfornyelsesprojekter som vi kunne deltage i, det er interessant at se om der kan tilflyde vor by nogle midler på den måde. Vi håber, der er nogle som har id6er til opgaver, som vi kan tage op. Sevel Prisen 1998 uddeltes til forældregruppen, som tog initiativer da S.F.O. blev for trang, da en udvidelse/tilbygning blev nødvendig, senere blev der fulgt op med legetårn, sandkasse, gyngestativ, legehus, gokartbane, hegn og flot statik. Prisen bestod af flot tilhugget og slebet/poleret sten med motiv af børn.
12.11.98: Formanden orienterede om salget af huset, alle var tilfredse med at salget endelig var i orden. Ang. Grøn landsby er der taget kontakt til ingeniørfirmaet Niras som er komme med et interessant forslag. Som tidligere bekendtgjort ønskede formanden efter salget af huset at trække sig som formand, på grund af manglende tid. Ny formand blev Jens Jensen.
30.03.99: Ang. Grøn landsby foreviste formanden tegninger over projekter i Sevel, som offentliggøres ved et borgermøde d. 10. maj. Ved Klostervej 10 skal haven renoveres og der anlægges græsplæne. Selskabet har dette forår 10. års jubilæum, der blev drøftet at markere det ved generalforsamlingen d.2615.
11.05.99: Formanden har sendt brev til kommunen ang. beskaffenheden af vejen i ny udstykning på Skrænten. Kommunen har allerede gjort noget ved vejen, men ikke svaret på brevet. Formanden har rettet henvendelse til Dansk Institutions Byggeri ang. andelsboliger i Sevel. Datoen for generalforsamlingen er ændret til d,2. Juni. I anledning af jubilæet serveres 2 stk. smørrebrød+ øl/lvand før generalforsamlingen.
02.06.99 : Generalforsamling: 14 anpartshavere tog imod tilbuddet om at fejre 10 års jubilæet med et par stykker brød før generalforsamlingen, og kl. 19,30 bød formanden Jens Jensen forsamlingen velkommen. I beretningen sagde han bl.a. 10 års jubilæum, når sådan noget som en borgerejet investeringsforening skal startes, kræver det, at der findes nogle personer som tror på id6en, og ikke mindst er stædige, dygtige og energiske. Heldigvis fandtes der i Sevel sådanne personer. Her tænker jeg på Christian Hjorth, Per Hansen og Jørgen Helgesen. Dem er vi megen tak skyldig. Vi skal selvfølgelig heller ikke glemme alle de bestyrelsesmedlemmer, der har været med i årenes løb. I efteråret fik vi en indbydelse fra kommunen, til at deltage i et møde sammen med borgerforeningen. Her fik vi oplyst, at der var bevilget kr. 200.000 fra indenrigsministeriet til projekt "Sevel Grøn landsby". Pengene måtte kun bruges til projektering. Der skulle dannes en styregruppe af interesserede borgere, Sevel Investering og borgerforeningen samt 2 repræsentanter fra kommunen. Det har været utroligt spændende at deltage i et sådant projekt. Vi havde en spændende sparringpartner i ingeniørfirmaet Niras fra Århus, som kom med en masse gode ideer. Ideer, som man kun kan have som udenforstående, og det er nok sundt at se Sevel sogn med helt nye øjne. Nogle ting var selvfølgelig helt urealistiske, men jeg tror at det idekatalog, som blev udleveret på borgermødet d. 10. maj, kan danne grobund i årene fremover. Vi har støttet Sevel grøn landsby med kr. 2000 til trøjer i forbindelse med fuglekasse-projektet på Tingstedet d. 27 . marts.
02.09.99: Formanden havde fået henvendelse fra Landdistrikternes fællesråd ang. Sevel Investering ApS på Internettet. Efter at have fået oplyst, hvad det indebar, indvilligede han i det. Straks efter henvendte TV Midt-vest sig for at få formanden til interview, og Politiken har været i Sevel for at fotografere, samt interviewe formand og næstformand til artikel i bladet. Desuden var der kommet henvendelse fra landsforeningen for Landsbysamfund, om vi ville være medlem, formedelst kr. 475 årligt. Dette blev godkendt. Formanden havde gjort sig tanker om, at Sevel skulle have sin egen hjemmeside på Internettet, og fremlagde et spændende oplæg, desuden havde han kontaktet en lokal webmaster, og bedt ham uden beregning komme med et forslag.
18.10.99: Sunds Borgerforening kommer på besøg for at høre om Sevel Investering ApS m.m. Ang. hjemmesiden har formanden ikke kunnet få kontakt med webmasteren. Vi drøftede den nye lokalplan, og fandt, at der var nogle punkter som vi skulle være opmærksomme på, og stille spørgsmål om på borgermødet d.26. okt. Det sædvanlige emne, tomme huse i Sevel, blev drøftet endnu en gang.
08.12.99: Den29/l1 havde Aps indbudt til møde om Sevel på Internettet, 15 foreninger var inviteret, og kun 4 havde meddelt at de var forhindret, men syntes at det var en god ide. Der blev nedsat en arbejdsgruppe. Der er allerede registreret en hjemmeside med adressen www.sevelby.dk. Webmasteren fremlagde ideer og priser på forskellige måder at udforme hjemmesiden på, de skal nu sammen med arbejdsgruppen forestå det videre arbejde. Fra Grøn landsby var der intet at berette, udover at der var for lille tilslutning til foredragsaftenerne.
25.01.00: Formanden redegjorde for behandlingen af lokalplanen. Mødet om hjemmesiden lige efter nytår gik godt, men på et nyt møde i uge2, viste det sig at webmasteren ikke havde fået lavet det forventede, og ikke havde tid til det. Men der skulle ikke være problemer i at fla andre til at gå videre med det.
10.05.00: Formanden har fået henvendelse fra Skive Kaserne, ang. det nye personale som de får tilført ved sammenlægning af kaserner. Disse familier kan have interesse for os som nye beboere i vort område. Arbejdet med hjemmesiden har overhovedet ikke kørt i den sidste tid, det viser sig at den lokale webmaster ikke er med i gruppen længere, og det har været den direkte årsag, men de øvrige vil nu rette op på sagen. Revisoren var til stede for at gennemgå regnskabet.
24.05.00 : Generalforsamling: Formanden kom i beretningen ind på de emner som allerede er nævnt i bestyrelsesmøde referaterne, derudover nævnte han at der havde været en del udgifter på Klostervej 10. Sevel har jo fået en ny lokalplan i år, der er delte meninger om den, men jeg mener at alt i alt er det en god lokalplan. Nu er der så noget i gang m.h.t. trafikken, og ikke mindst farten. Det hilser vi meget velkomment, det er noget der skal gøres noget ved, til gavn for børn og ældre. Grøn landsby projektet har ligget stille siden borgermødet. Men der er gennemført en rigtig flot foredragsrække, det synes jeg miljøgruppen skal have megen ros for. Det er bare synd at opbakningen fra borgerne har været for dårlig. Fjernvarmeprisen her i Sevel er en varm kartoffel, men der er nok ikke andre muligheder end at staten går ind med hjælp. Lad os se om politikerne kan holde deres flotte løftet om hjælp til de små landsbysamfund, her har de nemlig muligheden. Under eventuelt blev Sevel prisen uddelt. Formanden kom med en hyldest til Sevel Kro og dens ejere, Ruth og Hans Kurt Nielsen, som har genskabt kroen som et kendt og berømt sted, der er værd at gæste. Prisen der blev overrakt var et Ginkgo Biloba tempeltræ til at plante i krohaven.
12.10.00: Formanden kunne meddele at henvendelsen til Skive Kaserne, ang. det nye personale, var der ikke kommet noget ud af. ApS har på Sevels vegne ansøgt om at blive årets landsby 2000. Blandt de 29 ansøgere var det Svinninge på Fyn som blev vinder. Arbejdet med hjemmesiden er faktisk gået helt i stå, men et af udvalgsmedlemmerne har været på kurser i udarbejdelse af hjemmesider, så vi har besluttet at lade ham arbejde videre med sagen. Der er indsendt forslag om fartdæmpende foranstaltninger til Kommunen.
25.10.00: Formanden havde meddelt at han på grund af arbejde var nødsaget til at trække sig som formand. Bestyrelsen konstituerede sig således at Jens Jensen og Karen Haurum bytter roller.
13.12.00: Vedr. Grøn landsby har ApSs medlemmer haft møde med gruppen som arbejder med fartdæmpning. Et forslag er sendt til kommunen, men det er blevet forkastet af kommuneingeniøren, han vil dog gerne have et møde med gruppen. Der endvidere startet en gruppe til forskønnelse af p-pladsen syd for Klostervej ved kirken. Endnu en gruppe vil forsøge at få anlagt en cykelsti til Djeld. Der blev drøftet varme- bolig- og grundpriser, samt forskellige henv. til kommunen. Det endte med at vi vil sende et meget venligt brev til kommunen, med forskellige ideer til hvad der kan gøres for Sevel, så livet ikke går i stå, og at vi er meget villige til at hjælpe.
08.05.01: Udvalget har lavet en tegning over renovering af p-pladsen ved kirken. Kommunen kunne ikke bruge forslaget, og havde ikke tid til at udarbejde et nyt, som så også først skal på budgettet. Vi vil derfor forespørge om vi evt. med delfinansiering selv må lave arbejdet.
I 7.05.01 : Generalforsamling: Formanden Karen Haurum sagde bl.a. i beretningen, at i året der er gået har der ikke været de helt store projekter i gang, men som jeg ser det, ligger der også en opgave i at følge udviklingen, og hvis det er muligt, at præge den i positiv retning. Det var ApS der tog initiativet til at Sevel skulle have en hjemmeside, men vi må nok sige at samarbejdet med det lokale firma der blev sat på opgaven, har voldt os problemer. Det har resulteret i at vi har afbrudt samarbejdet, og vil sætte et andet firma på opgaven, og forventer at vi i løbet af kort tid også i Sevel har en hjemmeside. Vi har her først på året rettet henvendelse til formanden for teknisk udvalg, samt andre lokale politikere, for at gøre opmærksom på tilkørselsforholdene til de nye udstykninger på Skrænten, som vi ikke ligefrem synes er med til at tiltrække nye beboere til Sevel. Vi fik et meget positivt svar, og de indvilligede i at møde os på Skrænten, så de ved selvsyn kunne se de ting vi påpegede. Politikerne kunne godt se problemerne, og lovede at arbejde videre med det.
Formanden havde budt de nye ejere af Sevel Camping velkommen med blomster, hun havde efterfølgende modtaget et pænt brev, hvor de takkede for den positive modtagelse i byen, og fremlagde deres intentioner for pladsen. Også den nye ejer af Sevel El var gratuleret med en vingave. Borgerforeningens formand havde kontaktet kommunen og ytret sin utilfredshed med at kommunen fordrejede foreningens henvendelser ang. Grøn landsby, hvorfor hun sammen med Karen Haurum ønskede et møde med formanden for teknisk udvalg og den nye kommuneingeniør. Mødet var meget positivt, og resulterede i at alle henvendelser herefter skulle stiles til kommuneingeniøren. Efter megen usikkerhed skulle det nu være lykkedes at finde en person, som kan arbejde videre med hjemmesiden.
08. 12.01 : Formanden kunne berette, at Grøn landsby var blevet bevilget kr. 20.000 fra Vinderup kommune til forskønnelse at p-pladsen overfor kirken. Beløbet rækker dog kun til beplantning, belægning vil koste yderligere kr. 13.000. Vi besluttede at betale halvdelen af dette beløb, hvis menighedsrådet vil betale resten. Vores beslutning på sidste møde blev fulgt op af et møde d. 20/9 med Leif Hansen fra Danmarks Boligselskab. Dette resulterede i et borgermøde d. 6/ll i forsamlingsgården, hvor der viste sig at være stor interesse for emnet, idet ca. 35 pers. fyldte den lille sal. Leif Hansen oplyste fyldestgørende om oprettelsen at et seniorbofællesskab, hvorefter Tage Sørensen fra Ry fortalte om hans medvirken fra start i 96 til slut i 98 ved oprettelse af et bofællesskab på 20 boliger + fælleshus. Han kunne berette, at alle beboerne tager sig meget af hinanden, og er meget glade for boligformen. Mødet sluttede med at 14 meget interesserede pers/fam. skrev sig på en liste. Disse blev indkaldt til et møde d. l2ll l i spejdergården, hvor der blev valgt en bestyrelse/arbejdsgruppe, som straks er gået i gang med arbejdet. Vedr. hjemmesiden har vi siden sidst holdt nogle møder og truffet aftale med en ny professionel udbyder, og der er allerede sat gang i arbejdet.
02.05.02: Revisoren gennemgik regnskabet, hvor der var enkelte spørgsmål og justeringer. Der er investeret i Digitalt kamera til billedmaterialer til hjemmesiden, og denne er nu begyndt at tage form.
16.05.02 : Generalforsamling: Formanden kunne berette at det forløbne år ikke bar præg af store projekter, men af små tiltag, der er med til at gøre opmærksom på Sevel, og holde liv i landsbyen. Sevel fik endelig sin hjemmeside, selvom den ikke er helt færdig, har vi en forventning om at den bliver det i løbet af kort tid. Sekretæren har lagt et stort arbejde i hjemmesiden, dels med indsamling af stof og billeder, samt løbende kontakt til firmaet som laver siden. Han vil også være kontaktperson, og skal opdatere kalender og nyheder. Vi har valgt at lade den være reklamefinansieret, og i den forbindelse må vi sige at byens erhvervsdrivende har været meget velvillige til at støtte den. Hun omtalte også arbejdet med den nye boligform som er beskrevet ovenfor. Projektet med renovering af p-pladsen ved kirken er nu klar til at gå i gang. Gruppen der arbejder med fartdæmpning, har lavet et færdigt forslag til hvordan det kan løses, men problemet er nu at skaffe midler til at få det udført. Man fastholder at ville have de såkaldte "paddehatte" i stedet for alm. bump. Projektet med cykelsti til Djeld er gået i stå, grundet manglende udmatrikulering, og alene dette vil koste svimlende summer. Finn Thøgersen ønskede ikke genvalg, han er nyvalgt til kommunalbestyrelsen. I stedet valgtes Anders Christensen.
|